2017. augusztus 28., hétfő

Budavári Könyvünnep

Kedves Olvasók!

Most egy őszi kulturális programot ajánlunk, amit érdemes összekötni egy kellemes budavári sétával. Idén 15. alkalommal rendezik meg budavári Magyar Nyelv és Könyv Ünnepét, ami egy háromnapos esemény szeptember 1-3 között.


A fesztivál egyik díszvendége ebben az évben Vizsoly, ahol 1590-ben Károli Gáspár gönci prédikátor és kollégái körülbelül 800 példányban nyomtatták ki az első teljes, magyar nyelvű Szentírást. Ugyancsak díszvendégként érkezik Magyarország egyik egyedülálló kulturális, gasztronómiai és borvidéke, Tokaj és Tokaj-Hegyalja.

Ebből is látszik, hogy a Könyvünnepen kiemelten foglalkoznak a reformációval, de köszöntik többek között a centenáriumát ünneplő Finnországot is.

Jó tudni, hogy a Könyvünnepen részt vevő partnerek programjaikra, kiállításaikra kedvezményt biztosítanak minden karszalaggal rendelkező látogatónak. Karszalagot a kiadói pavilonoknál könyvet vásárló látogatók kapnak. Egy kis ízelítő ezekből a kedvezményekből.

Az Országos Széchényi Könyvtárban 2017. szeptember 1-jén, pénteken 10.00 és 14.00 órakor az 516-os teremben a reformáció különleges könyvemlékeiből, Komjáti Benedek, Sylvester János és Károli Gáspár munkáiból rendezett minitárlatot tekinthetnek meg az érdeklődők a kurátorok szakmai vezetésével.

Szintén az Országos Széchényi Könyvtárban 2017. szeptember 1-jén és 2-án látogatható a Más csak levelenként kapja a borostyánt… – Kincsek, kultusz, hatástörténet című Arany János-kiállítás.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a karszalaggal rendelkező látogatók számára a kiállítások megtekintése díjmentes, és a helyi könyvesboltban megvásárolt könyvek árából 20% kedvezményt biztosítanak. A Könyvünnep alkalmából a rendezvény ideje alatt naponta 14 órától tárlatvezetés indul a Magyarország a Nagy Háborúban című állandó kiállításra, amely a karszalaggal ingyenes

A Magyar Nemzeti Levéltárban karszalaggal ingyenesen látogatható az Utazás Wittenbergbe című levéltár-pedagógiai foglalkozás és a Nyomot hagytak – Évszázadok, Személyiségek, Aláírások című kiállítás. A karszalaggal érkezők bejárhatják az épületet, és bejuthatnak raktár-látogatásra is pénteken 15 és 17 órakor, szombaton 11, 13, 15 és 17 órakor

A Zenetudományi Intézetben a karszalaggal rendelkezőknek a Zenetudományi Intézet minden kiállítása ingyenesen megtekinthető. 

A PIM (Petőfi Irodalmi Múzeum) pavilonjában minden 1000 Ft feletti vásárlás után karszalag jár, amely viselőjét ingyenes belépésre jogosítja a Mesemúzeumba 2017. szeptember 2-3-án, szombaton és vasárnap, valamint az Önarckép álarcokban című Arany János emlékkiállításra 2017 szeptemberében

Még további múzeumokban is vannak kedvezmények, de nincs arra idő és hely, hogy mindent felsoroljuk. 

Tóth Árpád születésének 125. évfordulója előtt tisztelegve a Budavári Önkormányzat 2011-ben alapította meg a Tóth Árpád Műfordítói Díjat. Az elismerést azon művészek kapják, akik műfordítói tevékenységükkel a magyar kultúrát gazdagítják, illetve hozzájárulnak a magyar kultúra nemzetközi megismertetéséhez. Az egyik évben egy idegen nyelvről magyarra fordító, majd a másikban magyar műveket idegen nyelvre átültető alkotó részesül a díjban. Jávorszky Béla kapja az idei Budavári Tóth Árpád Műfordítói Díjat. Az író, műfordító és diplomata több évtizede kimagasló munkát végez a finn–magyar kulturális kapcsolatok erősítéséért. 1958 óta fordít szépirodalmat, kezdetben törökből és németből, a 60-as évektől finnből, svédből és észtből fordított verset és prózát, hangjátékokat és drámákat. 1980 után Hannu Launonen finn és Folke Isaksson svéd műfordítóval közösen 16 kötet magyar költőt ültetett át finn, illetve svéd nyelvre. Műfordítói munkássága mellett a 80-as évek végén kapcsolódott be a közéletbe, Magyarország helsinki és tallinni nagykövete is volt. A Finn Irodalmi Társaság és a Finnországi Svéd Irodalmi Társaság levelező tagja. 2014 decemberétől a Finn Írószövetség tiszteletbeli tagja. 2010-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki.

A kiadók a Könyvünnep minden napján pódiumbeszélgetésekkel, dedikálásokkal, író-olvasó találkozókkal várják az érdeklődőket.

További részletek:


(Forrás: Garay Zsuzsanna író)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése