2017. október 27., péntek

Exportfejlesztési Világfórum 2017

A Budapesti Kongresszusi Központban október 25-26-án megtartott eseményen így fogalmazott Arancha González, a Nemzetközi Kereskedelmi Központ igazgatója: "A kereskedelem, ha a javunkat is szolgálja, sokan nem részesültek annak előnyeiből". Utalt arra, hogy hátrányos helyzetben vannak például azok, akik csak feldolgozatlan termékeket tudnak exportálni. Nem a piacokat kell bezárni, hanem a kereskedelmet kell a fenntartható jólét szolgálatába állítani. (Forrás: Külgazdasági és Külügyminisztérium)
Miért időzöm el ezeken a gondolatokon és főleg, miért akarom megosztani ebben a blogban? Azért, mert párhuzamot találtam ennek az eseménynek a céljai, valamint az ENSZ máshol megfogalmazott céljai között, és köztük vannak a 2017-re meghirdetett turisztikai fejlesztések céljai is.
2015-ben az ENSZ összeállította a "Világunk átalakítása: a fenntartható fejlődés 2030-ig szóló programja" című dokumentumot („2030 Agenda”), amelyben 17 fenntartható fejlődési célt határoztak meg. A turizmus általánosan mindegyikben szerepel, de kifejezetten három pontnál határozták meg a részleteket, ezek közül a 14. a gazdaságra vonatkozik: "A fejlődő kis szigetországok és a legkevésbé fejlett országok gazdasági növekedésének biztosítása a fenntartható turizmus által"
Végül, a 2017. évet az ENSZ a Fejlesztési célú fenntartható turizmus nemzetközi évévé nyilvánította. Az év során elsősorban öt területre irányítják rá a figyelmet, melyek közül az első: "A gazdasági szereplők bevonásán alapuló és fenntartható gazdasági fejlődés".
Ezek a tények arra utalnak, hogy a nemzetközi fórumok összefogva segíteni próbálnak a világon lévő gazdasági egyenlőtlenségeken, és ez örvendetes.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése