2017. május 19., péntek

FENNTARTHATÓ TURIZMUS ÉVE 2017 - MIRE HÍV MEG BENNÜNKET? - I.

Május 4-én szakmai délutánt tartottunk, melyen azzal a témával foglalkoztunk, hogy a turizmus ipar szakmai szereplői és mi, a turisták hogyan járulunk hozzá a Föld fenntarthatóságának megőrzéséhez.
Előadóink Marcheschi Fanni Diána, volt BGE KVIK hallgató és Berndtné Szelőczey Szilvia, óvodapedagógus voltak.

Az alábbiakban egy sorozatot indítunk blogunkban a témával kapcsolatban.

Marcheschi Fanni Diána
A fenntartható turizmus szerepe a fenntartható fejlődési célok megvalósulásában

A fenntartható fejlődés az emberiség jelen szükségleteinek kielégítése anélkül, hogy károsodást okoznánk a környezet állapotában, és túlzott mértékű felhasználásuk miatt elérhetetlenné tennénk a természeti erőforrásokat a következő nemzedékek számára. Vagy másképpen megfogalmazva, a méltányos életfeltételek biztosítása a gazdaság eszközével mind a jelenlegi, mind az eljövendő generációk számára, a társadalomra és környezetre ható tényezők figyelembevételével.
1990-ben a Vancouverben megrendezett Globe ’90 elnevezésű konferencián mondták ki először, hogy a turizmus fejlesztésének is a fenntarthatóság alapelveinek betartásával kell végbemennie. Az idegenforgalom esetében a fenntarthatóság a természeti, kulturális és épített értékek megőrzéseként, bővítéseként és kíméletes használataként értelmezhető, amelynek köszönhetően az iparág összes érintettjének érdekei teljesülnek. A turizmus fenntarthatóbbá válásából a látogatók a minőségi turisztikai élmények által jutnak haszonhoz. A vállalkozásoknak versenyelőnyt jelent, hogy megnövekszik a turizmus támogatottsága a helyi közösségek körében, és ezzel új marketinglehetőségek nyílnak meg számukra, valamint megtakarításokat érhetnek el. A jól kialakított turizmus a helyi lakosok számára munkahelyeket teremt, bevételeket jelent, és növeli a hozzáférést az alapvető szolgáltatásokhoz, mint például a közlekedés és a tiszta ivóvíz. Egyre többen osztják azt a véleményt, hogy hosszútávon sikeresen működtetni a turizmust csak a fenntarthatóság megvalósításával lehet, hiszen ha a természeti, kulturális kincseket tönkretesszük, megszűnik a terület vonzereje is a turisták számára.
2015 szeptemberében az ENSZ közgyűlése jóváhagyta azt az új globális fejlődési programot, amely a fenntartható jövő megteremtését célozza meg. A 2030-ig érvényes Fenntartható Fejlesztési Menetrendben 17 átfogó, valamint 169 alcél került kidolgozásra, amelyeket Fenntartható Fejlődési Céloknak hívunk. A turizmusban benne rejlik a potenciál, hogy közvetlenül vagy közvetett módon hozzájáruljon az összes célkitűzéshez. Háromnál meg is nevezik, ezek: a tisztességes munka és gazdasági növekedés, a felelős fogyasztás és termelés, végül az óceánok és tengerek védelme.
Azt, hogy ezeknek a céloknak a valóra válásában közreműködhet a turizmus, a következők támasztják alá: a nemzetközi turistaérkezések száma a világon 2016-ban elérte az 1235 milliót, és 2009 óta növekvő tendenciát mutat. A turizmus a világexport 7%-át és a világ szolgáltatásexportjának 30%-át teszi ki. A szektor 10%-kal járul hozzá a globális GDP-hez, és 1,5 trillió dollár értékű export származott belőle 2015-ben. A turizmus teljes hozzájárulása a foglalkoztatáshoz 11%. A fenntartható fogyasztáshoz és termeléshez elengedhetetlen, hogy az értékesítési lánc szereplői együttműködjenek, a termelőtől a végső felhasználóig. A turizmus elősegítheti ezt és a természeti erőforrásokkal való optimális gazdálkodást. Az idegenforgalom legnagyobb szegmensei a tengeri és tengerparti turizmus, amelyek az egészséges tengeri ökoszisztémákon alapulnak, ezek nélkül elképzelhetetlenek az ehhez kapcsolódó tevékenységek, mint például horgászat, búvárkodás, vitorlázás. Így az idegenforgalom egy fenntartható alternatívát kínál a fejlődő kis szigetállamoknak a természeti kincseik felhasználására, és népszerűsítheti a kék gazdaságot is.
A fenntarthatóság eszméje a gyakorlatban a felelősségteljes utazásban ölt testet. Az ezzel a szemlélettel rendelkező turistákra jellemző, hogy előre felkészülnek az utazásra, tájékozódnak az úti célról, kis csoportban utaznak, tiszteletben tartják a helyi szokásokat, hagyományokat. Minimalizálják a nyaralásuk környezeti hatását, és helyi emberek által üzemeltetett szolgáltatásokat vesznek igénybe, helyi termelők áruit vásárolják meg. Támogatják a helyi kezdeményezéseket önkénteskedéssel vagy adományokkal, valamint keresik a környezetbarát szálláshelyeket.
Hétköznapjaink során – többek között nyaralásunk alkalmával is – befolyással vagyunk környezetünkre. Jelenlegi életmódunk folytatásához szükséges terület nagyobb, mint amekkorával rendelkezünk, és a természeti erőforrásokat is gyorsabban használjuk föl, mint amennyi idő alatt a természet újra tudja teremteni őket. Szerencsére egyszerű cselekedetekkel is sokat tehetünk a fenntarthatóságért, néhány példa erre a heti egyszeri húsmentes nap, a csomagolásmentes termékek vásárlása, vagy a szelektív hulladékgyűjtés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése