2017. február 14., kedd

Tudják, hol van Tasmánia?

Lehet, hogy Önök már elhelyezték a térképen, de nekem legalábbis ez volt az első kérdésem, amikor egy cikket olvastam a Journal of Vacation Marketing c. turisztikai szaklap 2017. januári számában.
MONA
Tasmánia Ausztrália legnagyobb szigete. Magyarországnak 3/4-nyi a területe, lakosainak száma mindössze félmillió. Tasmania változatos tájaival és természeti szépségével igen népszerű turisztikai célpont. A szigeten 19 nemzeti park található, a keleti partja pedig inkább strandoló embereknek való. Fővárosában Hobartban 2011-ben nyílt meg a Museum of Old and New Art (MONA) kortárs kiállítás. A múzeum minden évben két alkalommal szervez kortárs zenei fesztivált, melynek neve: MOFO. Ebből az egyik alkalom júniusban zajlik Dark MOFO néven, és ilyenkor fény installációk kísérik a koncerteket, ugyanis ekkor tél és sötétség jellemzi a déli féltekét. Egy 1808-ban épült, legidősebb, még ma is álló épületben a bennszülöttek kultúrájának szentelt különleges kiállítás és egy telepes időkből származó gyűjtemény kapott helyet. A szigeten található Port Arthur, mely múzeumai, épületei bemutatják a korábbi fegyencéletet, a városok pedig próbálják megőrizni Ausztrália 19. századi jellegét.
A Lonely Travel útikönyv sorozat 2012-ben a 7. legérdekesebb városnak választotta Hobartot, kiemelve a múzeum jelentőségét. Magyarországról az Ausztráliába szervezett körutak során lehet továbbutazni Tasmániába. Ilyen utakat szervez pl: Start Utazási Iroda, Haris Travel, TENSI Utazási Iroda (forrás: internet, adat dátuma: 2017.02.14). Annak ellenére, hogy a szigeten hajdan Nagy-Britannia fegyenctelepeket tartott fenn a száműzött bűnözők számára, Tasmania ma Ausztrália egyik legnyugodtabb állama, amely turizmusipara folyamatosan fejlődik, figyelmet fordítva a látogatók kulturális igényeire.

Az említett cikk megtekinthető és letölthető a könyvtárban, a könyvtár IP címéről.
(Nos úgy látom, most szerencsésnek mondhatják magukat a kedves Olvasók, ugyanis ez a dokumentum Open Access módon ingyen elérhető bármilyen IP címről😊)

Egyúttal szeretném figyelmükbe ajánlani a könyvtár adatbázisszolgáltatásait, melyek ingyenesen használhatók a könyvtár számítógépein.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése